Agentúra Fitch potvrdila rating Českej republiky na úrovni A+

16.05.2014 Celý región

Londýn 16. mája (TASR) - Ratingová agentúra Fitch potvrdila dnes rating dlhodobých záväzkov Českej republiky v cudzej mene na úrovni A+, pričom zároveň ponechala stabilný výhľad. Ako jeden z dôvodov uviedla makroekonomickú stabilitu podporenú členstvom v Európskej únii (EÚ), ale aj pružný trh práce či stabilný bankový sektor.

Napriek dvom po sebe nasledujúcim rokom recesie (2012 a 2013) sa ekonomické základy nemenili. Pozíciu krajiny zlepšuje aj nízka zadlženosť verejného a súkromného sektora. Napríklad dlh súkromného sektora dosahuje asi 72 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo tento dlh v rámci 28-člennej EÚ sa pohybuje okolo 157 % HDP.

Okrem toho sa pod rating podpisuje aj celkovo pružný pracovný trh, čo zabránilo výraznejšiemu rastu nezamestnanosti v čase recesie. Fitch očakáva, že ekonomika Českej republiky vzrastie tento rok o 1,9 % a v roku 2015 sa tempo rastu zrýchli na 2,5 %. To je výrazná zmena v porovnaní s rokom 2013, keď ekonomika klesla o 0,9 %.

Čo sa týka rozpočtového schodku, agentúra predpokladá, že deficit sa udrží v najbližších dvoch rokoch pod 3 % HDP, čo je limit stanovený Európskou úniou. Tento rok by rozpočtový deficit mal dosiahnuť 1,8 % HDP a v budúcom roku ho Fitch očakáva na úrovni 2,3 % HDP.
 

Vyberte región